Veiligheidsmaatregelen
Veiligheidsmaatregelen
De Rotterdam Swim kent strenge veiligheidsmaatregelen voor zowel deelnemers als ook toeschouwers. Van de Rotterdam Swim wordt altijd gekscherend gezegd wat jullie op een dag doen doet de rest van Nederland een heel jaar mee!
Veiligheidsring 1: Kantjeslopers
Alle deelnemers aan de Rotterdam Swim zijn verplicht met een kantjesloper van minstens 18 jaar aan de start te verschijnen. Als onze vrijwilligers op en rond het water ogen te komen, is er allereerst de kantjesloper. Hij of zij loopt van start tot finish met zijn of haar deelnemer mee en staat in direct contact met de veiligheidscoördinator. Als er wat gebeurt met een zwemmer kan de kantjesloper gelijk bij de organisatie alarm slaan. De kantjesloper heeft ook een zilverdeken, handdoek, badslippers, drinken en wat te eten bij zich in het geval dat een zwemmer moet opgeven en naar de kant moet.
Veiligheidsring 2: 50 zwemtrappen
Om de 50 meter kent het Noordereiland een zwemtrap. Nergens in Nederland zijn er zoveel zwemtrappen rondom het parcour. Wij mogen echter sinds 2012 de zwemtrappen van de gemeente Rotterdam niet meer gebruiken en derhalve ook niet laten mee tellen als reddingscapaciteit. Toch moeten wij elk jaar alle zwemtrappen (waar de zwemmers geen gebruik van mogen maken) nummeren voor het geval dat er zich een noodsituatie voordoet. Want dan moeten wij niet straat en huisnummer (vb Prins Hendrikkade of Maaskade ten hoogte van huisnummer 142) 112 doorbellen maar het trapnummer. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen maar wij drukken alle kantjeslopers op het hart nooit de trapnummers te noemen maar gewoon het adres anders kan de ambulance, politie, brandweer, etc nooit op de noodsituatie aanrijden. Ik geloof nl niet dat de trapnummers in hun navigatie terug te vinden zijn!
Veiligheidsring 3: Reddingsbrigade
Sinds 2012 moeten wij voor elke zwemmer een goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde redddingsboot met tenminste drie gediplomeerde reddingsbrigadeleden hebben. In 2021 en 2022 hadden wij naast de 24 andere boten maar liefst 6 boten voor max. 30 deelnemers tot onze beschikking. Hier vind je meer informatie over de een-op-een zitplaatseis!
Veiligheidsring 4: Kano en kayak's
De deelnemers aan de Rotterdam Swim worden door kano- en/of kajakvaarders begeleid. In 2022 naar verwachting 15 boten. Elke startgroep krijgt een of meerder kano- of kajakvaarder mee. Deelnemers die vermoeidheid zijn, kramp krijgen en/of voeding willen krijgen assistentie van onze zeer ervaren kajakkers en kanoërs.
Veiligheidsring 5: Rescue Divers
Op elke 100 deelnemers varen er Rescue Divers op het water mee. In 2022 2 boten. Deze Rescue Divers kunnen EHBO op en onder water geven. De Rescue Divers varen in snelle rubbere speedboten op grotere afstand van de deelnemers maar kunnen in geval van nood razendsnel ingrijpen.
Veiligheidsring 6: Sport Medisch Team
Op elke 2500 deelnemers hebben wij een sport medische arts met een of meerder assistenten. In 2022 1 arts en 2 assistenten. Zij kunnen bij medische problemen direct de noodzakelijke actie ondernemen.
Veiligheidsring 7: Ordehandhavers
Op de kant begeleiden ordehandhavers de toeschouwers. Zij ontmoedigen toeschouwers op de kant het water in te duiken en informeren toeschouwers over de gevaren van open water zwemmen.
Veiligheidsring 8: EHBO
Op de kant begeleiden EHBO’s de toeschouwers. Zij geven eerste hulp aan toeschouwers bij ongelukken.
Verder
Kleding:
De Rotterdam Swim kent strenge kledingrichtlijnen. Zo is reclame en zijn wetsuits en andere hulpmiddelen zoals flippers, zwemboeien, etc met uitzondering van badmuts en bril niet toegestaan. Gehandicapten daarentegen mogen wel gebruik maken van allerlei hulpmiddelen. Met het niet toestaan van deze hulpmiddelen voorkomen wij dat niet goed geoefende zwemmers zich inschrijven voor de jaarlijkse Rotterdam Swim.
Waiver:
Deelnemers aan de Rotterdam Swim dienen een waiver te ondertekenen.
Sportmedische keuring:
Deelnemers ouder dan 60 jaar dienen een sport medische keuring te ondergaan.
Gefaseerde start:
Verder kent de Rotterdam Swim een gefaseerde start. Elke deelnemers wordt op basis van zijn of haar zwemsnelheid ingedeeld in een bepaalde start groep. De langzaamste groep eerst en vervolgens start elke minuut een snellere groep. Door deze gefaseerde start krijgen de langzaamste deelnemers max. 10 minuten extra tijd om tegen de stroom in te zwemmen. Bovendien voorkomen wij daarmee dat zwemmers bij de start op elkaar springen of met ellebogen, handen, benen, voeten, etc elkaar in een overvol deelnemersveld raken. De meeste ongelukken bij Open Water Zwemmen gebeuren namelijk bij de start.
Dranghekken
Bovendien zijn wij verplicht om op zowel het Prinsenhoofd als ook het Antwerpse Hoofd voor de deelnemers dranghekken te plaatsen.