FAQ

Zwemmen voor het goede doel

Veiligheid
V.1. Hoe staat de organisatie garant voor de veiligheid van de deelnemers?

Stichting Aquarius houd in haar veiligheidsplan rekening met veiligheid op het water en op de kade. De veiligheid op het water ligt in handen van de veiligheidscoordinator Water die aan het hoofd staat van tien Rescue Divers van LazyWave en 25 Kano’ers van Kano RotterdamBij de kano’ers kunnen de deelnemers indien nodig uitrusten en/of wat eten/drinken. De Rescue Divers komen pas in aktie als een deelnemer kopje onder dreigt te gaan.Onder elke situatie moeten de deelnemers de aanwijzingen van de veiligheidscoordinator Water opvolgen. Indien deze aanwijzingen niet worden opgevolgd volgt onmiddelijke diskwalificatie.

Verder zal op de wedstrijdboot een baanarts aanwezig zijn, die indien nodig medische hulp kan verlenen.

V.2. Hoe staat de organisatie garant voor de veiligheid van de toeschouwers?

Voor de veiligheid op het land (het Noordereiland) wordt zorg gedragen door de Dordtse Reddingsbrigade. Zij halen toeschouwers indien nodig direct uit het water. Zwemmen rond het Noordereiland is tijdens de King Of The Rivers – Rotterdam alleen voor de deelnemers aan de King Of The Rivers – Rotterdam toegestaan. De 300 dranghekken en de ordehandhavers op de kade zullen dit ook ontmoedigen.Verder is de EHBO aanwezig op het eiland om indien nodig eerste hulp aan toeschouwers te geven.

K.1 Ik ben een goede zwemmer, waarom moet ik mijzelf kwalificeren?

Er zijn veel goede zwemmers. Maar als organisatie willen wij daar 100% zeker van zijn. Daarom zijn de kwalificatiewedstrijden verplicht. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Deelnemen aan de King Of The Rivers – Rotterdam kan dan ook alleen als men zich gekwalificeerd heeft. Hierbij dient een deelnemer tenminste 4 punten bij elkaar te zwemmen tijdens de Protour.

Dispensatie:
Deelnemers die kunnen aantonen dat zij op Open Water een 5 km in minder dan 2 uur kunnen zwemmen krijgen 4 kwalificatiepunten.

K.2 Bij hoeveel punten ben ik gekwalificeerd?

Het aantal punten is doorslaggevend. Des te meer punten des te hoger de kans op kwalificatie. Bij gelijk aantal punten is de inschrijftijd doorslaggevend. De organisatie kan aan deelnemers die niet aan de kwalificatie eisen voldoen een wild-card toekennen

Wedstrijd
W.1 Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op de wedstrijd?

Om goed voorbereid te zijn op lange afstand zwemmen in Open Water is het zaak om ruim van te voren te starten met trainen. Voor sommige dient dit al een jaar van te voren te zijn. In de wintermaanden kunt u het beste trainen in een zwembad en afhankelijk van de watertemperatuur buiten met of zonder wetsuit. Onderdeel van deze zwemtraining is namelijk gewenning aan de temperatuur. De temperatuur eind juli varieert tussen de 18 en 21 graden celsius.

W.2 Worden er eisen gesteld aan de zwemkleding?

Ja, Stichting Aquarius is een klassieke wedstrijd en hanteert dan ook een aantal strikte kledingsvoorschriften:
Heren:
Het is voor heren uitsluitend toegestaan om in een zwembroek zonder pijpen te zwemmen en de broek mag niet hoger komen dan de navel.
Vrouwen:
Vrouwen hebben de keus uit een badpak (zonder pijpen of schouderstukken) of een zwembroek met bijpassende bikini.

Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om met een wetsuit of ander lichaambedekkende kleding te zwemmen. Verder mogen er geen reclameuitingen groter dan 5 cm op het lichaam of de zwemkleding gedragen worden.

W.3 Hoe ben ik in het water herkenbaar?

Alle deelnemers aan de King Of The Rivers – Rotterdam krijgen een wedstrijdcap met daarop hun startnummer. Dit nummer dient elke deelnemers zelf op hun rechter- en linkerboven arm goed zichtbaar te aan te brengen.

W.4 Wat kan ik het beste eten voor, tijdens en na de wedstrijd?

Alle deelnemers zijn een dag voor de wedstrijd van harte welkom bij Restaurant Pizzeria La Gaetano op de Prins Hendrikkade 113b te Rotterdam voor een energierijke wedstrijdmaaltijd. Tijdens dit diner van 18:00-21:00 zal de veiligheidscoordinator met u de laatste veiligheidsmaatregelen en procedures doornemen.

Dit diner is niet verplicht maar wij bevelen het wel ten zeerste aan.

W.5 Ik heb een blessure opgelopen. Wat moet ik doen?

Meldt u zich tot maximaal 72 uur van te voren per email af, indien u niet kunt starten vanwege een blessure. U startbewijs zal dan overgedragen worden aan een reserve zwemmer. De reserve zwemmer zal u daarvoor erkentelijk zijn. Als dank ontvangt u automatische een startbewijs voor het volgende King Of The Rivers – Rotterdam.

Let op! U krijgt geen geld terug.

Inschrijfgeld
I.1 Waarom is het inschrijfgeld voor de King Of The Rivers – Rotterdam zo hoog?

Veiligheid:
de King Of The Rivers – Rotterdam behoort tot de top 10 veiligste zwemevenementen van Europa. Nergens in Nederland zijn de veiligheidsnormen zo hoog als bij de King Of The Rivers – Rotterdam. Wij voeren dan ook vol trots het predikaat “Meest veilige Open Water Zwemevenement van Nederland”. (zie V.1)

Voorbereidende wedstrijden:
In het inschrijfgeld is ook het startgeld van de voorbereidende kwalificatiewedstrijden a 15 euro verrekend.

Wedstrijdcap en medaille:
Alle deelnemers krijgen een genummerde wedstrijdcap en een medaille indien zij de King Of The Rivers – Rotterdam succesvol hebben gezwommen.

Tijdregistratie:
Alle deelnemers krijgen bovendien een wedstrijdchip waarin de start-, doorkomst- en eindtijd wordt geregstreerd. Deze wedstrijdchip kan overigens voor 25 euro ook worden aangeschaft. Dit bespaart geld voor een tijdelijke of huur chip bij deelname aan andere Open Water wedstrijden.

Wedstrijdmaaltijd:
Een dag voor de wedstrijd zijn alle deelnemers welkom voor een wedstrijdmaaltiid in restaurant La Gaetano (zie W.4). Partners kunnen deze wedstrijdmaaltijd inclusief twee drankjes ook nuttigen voor 25 euro per persoon.

Westrijdhandboek:
Elke deelnemer krijgen maximaal vier weken voor de wedstrijd een wedstrijdhandboek thuisgestuurd met daarin alle benodigde informatie omtrent de wedstrijd.