Geschiedenis

In februari 2008 zwom Erik Van Loon (hier links) voor de eerste keer rond het Noordereiland in Rotterdam. Dit was een uur na de Bruggenloop die ik die dag had gelopen. 

Arrestatie
Toen hij uit het water kwam werd hij gearresteerd door de Zeehavenpolitie en werd hij heen gezonden met € 350,- aan boeten. Er was een valse 112 melding gedaan van auto te water met drenkeling. Uiteindelijk was er een politiespeedboot, vier politiewagens, twee ambulances en twee brandweerwagens naar het Noordereiland uitgerukt. Ik hoop dat ze ooit die persoon achter die valse melding hebben opgepakt. Na anderhalf uur cel werd mijn zaak door de Officier van Justitutie geseponeerd en kon ik naar huis.

RTV Rijnmond
Even later belande ik in de cel en dezelfde avond stond mijn naam op RTV Rijnmond internet en teletext. Aanvankelijk nog zonder mijn naam Erik van Loon maar na een telefoontje van mij veranderde zij dat en de volgende ochtend stond de telefoon roodgloeiend en op dinsdag verschenen de eerste artikelen in de dagbladen en nog geen week later hadden de eerste zwemmers mij al benaderd met de vraag of ze mee mochten zwemmen.

De Rotterdam Swim was geboren
Iedereen was echter tegen. De Havenmeester, de Politie, de Brandweer en de GGD waren ondanks mijn argumenten allemaal tegen. Een paar weken later ben ik toen maar handtekeningen gaan verzamelen om iedereen om te krijgen. Nadat ik een paar duizend handtekeningen had verzameld kon de burgemeester eind juni 2008 eigenlijk geen nee meer zeggen en stemde hij in met de Rotterdam Swim 2008.

Vier weken later zwommen de eerste 12 pionieers, helden de allereerste Rotterdam Swim in de geschiedenis en een jaar later organiseerde ik ook de Amsterdam Swim.

De rivier
De Nieuwe Maas is een rivier tak van de Rijn-Maas delta in Nederland. Het wordt gevoed door de rivieren Noord en Lek en stroomt westwaarts door Rotterdam. Het komt ten westen van de stad samen met de Oude Maas. De totale lengte is ongeveer 24 kilometers. De Nieuwe Maas vloeit door een van de dichts bebouwde en ontwikkelde gebieden van Nederland. Aan de kades bevinden zich talloze havens en industrieën.

Het Noordereiland
Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die tussen 1868 en 1876 werd gegraven. Door het graven van de Noorderhaven werd het Noordereiland afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord op Rotterdam Zuid. Tot de laatste tien jaren van de twintigste eeuw kenmerkte het eiland zich door een grote bedrijvigheid. Zowel aan de Maaskade, aan de noordzijde van het eiland, als aan de Prins Hendrikkade aan de zuidzijde lagen de binnenvaartschepen soms vijf tot zes rijen breed. Het eiland werd bewoond door een grote populatie schippers. Door de aanleg van de havens op de Maasvlakte (I en II) in het Noordereiland in onbruik geraakt. Sinds Februari 2008 heeft het Noordereiland de status van beschermd stadsgezicht.