Geschiedenis

Zwemmen voor het goede doel

menu knop | Stichting Aquarius | Sponsoring | Geschiedenis | Publicaties | Doneer | Contact | Vacatures

In februari 2008 zwom Erik Van Loon voor de eerste keer rond het Noordereiland in Rotterdam. Een paar weken daarvoor had ik van de Erasmusbrug naar het Antwerpse Hoofd gezwommen en een uur na de Bruggenloop zwom ik van het Antwerpse Hoofd over de Maas naar de Eramusbrug.

Het was een geweldige dag. Ik had juist 15 km hard gelopen en 1,5 km gezwommen toen een politieboot, vier politiewagens, twee ambulances en twee brandweerwagens naar het Noordereiland waren uitgerukt ivm een valse melding inzake een auto te water met drenkeling. Zie de onderstaande ambulance en brandweer meldingen:

Even later belande ik in de cel en dezelfde avond stond mijn naam op RTV Rijnmond teletext en de volgende ochtend stond de telefoon roodgloeiend en op dinsdag verschenen de eerste artikelen in de dagbladen en nog geen week later hadden de eerste zwemmers mij al benaderd met de vraag of ze mee mochten zwemmen. De Rotterdam Swim was geboren. Iedereen was echter tegen. De Havenmeester, de Politie, de Brandweer en de GGD waren ondanks mijn argumenten allemaal tegen. Een paar weken later ben ik toen maar handtekeningen gaan verzamelen om iedereen om te krijgen. Nadat ik een paar duizend handtekeningen had verzameld kon de burgemeester eigenlijk geen nee meer zeggen en stemde hij in met de Rotterdam Swim 2008.

Vier weken later zwommen de eerste pionieers, helden het allereerste Rotterdam Swim in de geschiedenis.

Een paar maanden later stond de Amsterdam Swim in de steigers en sinds dien organiseren wij open water zwemevenementen onder de vlag van de King Of The Rivers wereldwijd.

Donderdag 24 april sprak ik voor het laatst de havenmeester van Rotterdam. Net als de voorgaande keren was hij negatief over de Rotterdam Swim. Hij zou een negatief advies afgeven op onze vergunningsaanvraag die wij op 18 maart 2008 bij de deelgemeente Feijenoord indiende.

Vooruitlopend daarop wil ik samen met jullie honderdduizend handtekeningen verzamelen. Ik heb hiervoor de volgende pdf-documenten gemaakt:
intro.pdf
handtekeningformulier.pdf | signatureform.pdf (english version)
publicaties.pdf
vragen en antwoorden.pdf

Deze documenten kan je net zo vaak uitprinten als je maar wilt. Al is het handtekeningenformulier natuurlijk het allerbelangrijkste want ik zou heel graag willen dat je in je straat, op je werk, in je klas, op je vereniging of als je uitgaat vrienden en vriendinnen vraagt om ook hun handtekening te zetten onder de King Of The Rivers – Rotterdam. Het ingevulde formulier kan je vervolgens op het rechtsboven op het formulier staande adres sturen. Vergeet hierbij overigens niet je eigen naam, postadres, email en telefoonnr in te vullen want anders kan ik je natuurlijk niet persoonlijk bedanken.

Op Zondag 27 april heb ik overigens alvast een eerste aanzet gemaakt door op het Noordereiland 100 handtekeningen te verzamelen van mensen die heel graag willen dat de havenmeester een positief advies geeft inzake de vergunningsaanvraag opdat wij op 27 juli a.s. de King Of The Rivers – Rotterdam in hartje Rotterdam kunnen organiseren en rondzwemmen.

De eerste 1000 handtekeningen

Al eeuwen lang zwemmen Rotterdammers in de Nieuwe Maas. Op de onderstaande foto uit 1950 zie je kinderen zwemmen op het Prinsenhoofd aan de west kant van het Noordereiland.

The Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die tussen 1868 en 1876 werd gegraven. Door het graven van de Noorderhaven werd het Noordereiland afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord op zuid.

Tot de laatste tien jaren van de twintigste eeuw kenmerkte het eiland zich door een grote bedrijvigheid. Zowel aan de Maaskade, aan de noordzijde van het eiland, als aan de Prins Hendrikkade aan de zuidzijde lagen de binnenvaartschepen soms vijf tot zes rijen breed. Het eiland werd bewoond door een grote populatie schippers. Sinds Februari 2008 heeft het Noordereiland de status van beschermd stadsgezicht.

De rivier

De Nieuwe Maas is een rivier tak van de Rijn-Maas delta in Nederland. Het wordt gevoed door de rivieren Noord en Lek en stroomt westwaarts door Rotterdam. Het komt ten westen van de stad samen met de Oude Maas. De totale lengte is ongeveer 24 kilometers. De Nieuwe Maas vloeit door een van de dichts bebouwde en ontwikkelde gebieden van Nederland. Aan de kades bevinden zich talloze havens en industrieën.