Nog wat tips

Zwemmen voor het goede doel

Nog wat tips

August 14, 2020 Uncategorized 0

Om ervoor te zorgen dat alle zwemmers zo goed als mogelijk voorbereid zijn op de King Of The Rivers – Rotterdam volgen hier een aantal tips:

TIP 1: Trainen

Om goed voorbereid te zijn op lange afstand zwemmen in open water is het zaak om ruim van te voren te starten met trainen. Voor sommige zwemmers dient dit al een jaar van te voren te zijn. In de wintermaanden kan u het beste trainen in een zwembad en afhankelijk van de watertemperatuur buiten in een wetsuit. Onderdeel van deze zwemtraining is gewenning aan de temperatuur.

TIP 2: Kou

Om goed voorbereid te zijn op lange afstand zwemmen in open water is het zaak om ruim van te voren te starten met trainen. Voor sommige zwemmers dient dit al een jaar van te voren te zijn. In de wintermaanden kan u het beste trainen in een zwembad en afhankelijk van de watertemperatuur buiten in een wetsuit. Onderdeel van deze zwemtraining is gewenning aan de temperatuur.

TIP 3: Rivierzwemmen

De (Nieuwe) Maas is een snel stromende rivier van 1.000 km die in Frankrijk ontspringt. De snelheid op de rivier kan 2 m/s (meter per seconde) bedragen. Wij kunnen alleen tegen de stroom in zwemmen bij dood- of stiltij. Dit is het moment dat er vloed (zee) water landinwaarts komt waardoor het landuitwaarts stromende rivier water tot stilstand komt. Dit duurt zo’n 30 minuten. Op Tijden en Stroming vind je meer informatie over het ideale moment waarop de King Of The Rivers – Rotterdam 2011 zal gaan plaats vinden.

De langzaamste zwemmers krijgen +/- 40 minuten de tijd om “tegen de stroom” in te zwemmen en de snelste zwemmers krijgen maximaal 30 minuten. Nu doen wij er alles aan om de doorkomst goed te timing. Maar hou altijd rekening met tegenstroom in de Koningshaven. Als je eenmaal het Antwerpse Hoofd (halverwege) bent gepasseerd krijg de golven van de Nieuw Maas weer de overhand en brengen ze jou veilig terug.

Let op: de golven op de Nieuwe Maas kunnen hoog en onregelmatig zijn. Deze worden namelijk veroorzaakt door een combinatie van wind, stroming, boten en zwemmers.

TIP 4: Buikspieren

Dit jaar gaan zo’n 150 deelnemers de King Of The Rivers – Rotterdam 2011 zwemmen. Dat is best veel voor ons pontonnetje. In 2009 hadden we nog wel genoeg ruimte zie http://www.youtube.com/watch?v=dEc6hyuX9Ac maar dit jaar zal het vast dringen worden op het ponton. Daarom hier wat buikspieroefeningen voor 31 juli a.s. http://new.bodystore.nl/buikspieroefeningen/buikspieroefeningen.html.

TIP 5: Badmutsen

Probeer een zo’n kinky mogelijk badmuts mee te nemen. Hoe opvallender hoe beter je familie, vrienden, buren en je buddy je kan volgen. In 2009 maakte de broer van Arno Zuur (zie interview) 350 foto’s van hem. Na afloop bleek dat hij de meeste foto’s van een verkeerde zwemmer had genomen. Arno had namelijk een zelfde badmuts op als een andere deelnemer van de King Of The Rivers – Rotterdam 2009. Kortom zorg dat je opvalt want met 150 deelnemers aan de start zal het niet altijd makkelijk zijn voor je buddy om zijn of haar zwemmer van start tot finish te kunnen volgen.

TIP 6: Spierballen

Zoals jullie vast wel weten is de King Of The Rivers – Rotterdam omgeven van allerlei veiligheidsmaatregelen. Jullie worden bijna net zo streng als Lady Gagy, Obama of Prins Willem Alexander beschermd. Zie Veiligheid. Gemakshalve zorgen we meteen voor de veiligheid van jullie fan’s, familie, vrienden, vreemden, toeschouwers, bewoners, etc door middel van de reddingsbrigade, EHBO, ordehandhavers en dranghekken (stjakka).

Wij zijn hardstikke blij met de 150 dranghekken die wij van de gemeente Rotterdam op het Antwerpse Hoofd (Halverwege) en het Prinsenhoofd (start-finish) geschakeld aan elkaar moeten plaatsen want dat zorgt weer voor veel bloed, zweet en tranen en wat zou de King Of The Rivers – Rotterdam zijn zonder dranghekken. Op zondag 31 juli gaan wij de dranghekken weer plaatsen en (niet allemaal tegelijkertijd) wie wil op zondag 31 juli om 12:00 ons komen helpen. In ruil krijgt elke deelnemer extra spierballen en een massage bon van ons kado. Wat wil je nog meer?

TIP 7: Restitutie

Wat veel deelnemers niet weten is dat wij tot zondag a.s. zonder opgaaf van reden het startgeld terugstorten bij afzegging. Bij afzegging tot vier dagen voor aanvang van het King Of The Rivers – Rotterdam door bijvoorbeeld een blessure, trouwen, etc krijgt een deelnemer zijn startgeld niet terug maar wordt hij of zij automatisch zonder bij betaling geplaatst voor de volgende editie. Zijn of haar startbewijs zal dan overgedragen worden aan een reserve zwemmer. De reserve zwemmer zal u erkentelijk zijn als u tot drie dagen van tevoren uw startbewijs retour stuurt.

Bij afzegging na vier dagen voor aanvang van het King Of The Rivers – Rotterdam krijgt de deelnemer zijn startgeld echter niet terug en zal hij of zij bij deelname aan een volgende editie wederom moeten betalen. Zie ook http://www.rondjenoordereiland.nl/inschrijven/afzeggen.htm.

Deelnemers krijgen ook geen geld terug als zij op 31 juli a.s. niet in de juiste zwemkleding aan de start verschijnen en/of geen kantjesloper hebben. de King Of The Rivers – Rotterdam is net als Wimbledon een klassiek open water zwem evenement waarbij technologie en sponsoring geen rol mag spelen. Sinds 2010 hebben wij de kantjesloper als laatste veiligheidsring toegevoegd aan de King Of The Rivers daar wij door het grote aantal deelnemers steeds meer ogen en oren te kort komen. De kantjesloper is voor u en de veiligheid van anderen verplicht. Ga even naar onze Facebook groep King Of The Rivers als je nog geen kantjesloper (familie, oom, tante, broer, buurman, etc) voor 31 juli as hebt of laat in het uiterste geval het mij aub even weten.  Zodat ik jouw verzoek in een van de volgende emails kan opnemen.

TIP 8: Voeding

Water is de meest belangrijke voedingsstof die het lichaam nodig heeft om de King Of The Rivers – Rotterdam succesvol te volbrengen. Probeer daarom zoveel mogelijk vooraf water te drinken en neem op de wedstrijddag zelf bij voorkeur geen producten die je uitdrogen, zoals anti-diarree, medicijnen en/of cafeïnerijke producten. Doe verder geen dingen die nieuw zijn voor u op de wedstrijddag.

In het kleedlokaal (Gymzaal van de basisschool op Prins Hendrikkade 22) is sportvoeding beschikbaar.

Tip 9 : Full House

Om de laatste zwemmers over de streep te trekken zal het volgende persbericht vandaag de deur uitgaan met daarin een actie aanbieding voor de laatste 30 kaartjes. De laatste 30 startbewijzen gaan wij namelijk voor € 30,- (zonder badmuts en t-shirt) verkopen. Alle andere deelnemers die zich al reeds hebben ingeschreven krijgen de badmuts en t-shirt sowieso. De laatste 30 zwemmers krijgen natuurlijk wel gewoon het sportvoedingspakket. Al moeten zij zelf zorgen voor de veiligheid GEINTJE. Kortom, mail het door. Deze actie aanbieding duurt tot 29 juli. Dan gaat de inschrijving echt op slot. Het is dan ook niet mogelijk om op de dag zelf je nog in te schrijven, te betalen en/of deel te nemen.

Verder wil ik jullie nog even wijzen op onze familieaanbieding. Jongeren van 12-18 jaar mogen dit jaar samen met hun vader of moeder gratis de King Of The Rivers – Rotterdam 2011 zwemmen. Zwemmers die gebruik maken van de familieaanbieding krijgen een A-B nummer en dienen bij elkaar te blijven. Kijk trouwens ook even op http://www.rondjenoordereiland.nl/inschrijven/deelnemers.htm want wij hebben tot op heden veels te grote groep langzame zwemmers. Startgroep 9 moet echt uitgedund worden. Kortom, neem even contact met mij op als je sneller zwemt dan 27-30 minuten per km.

Verder krijgt elke zwemmer ongeacht last minute of niet een persfoto van ons na de finish. Onze huisfotograaf Richard van der Klaauw zal daarvoor gaan zorgen. Hij heeft ondermeer de foto van de King Of The Rivers – Rotterdam poster gemaakt. Na de finish zullen deelnemers op het ponton even op de foto moeten/mogen want de persfoto is natuurlijk niet verplicht. Na de King Of The Rivers – Rotterdam zal deze foto kosten loos worden toegestuurd. Kortom zorg dat je een kammetje bij je hebt.

TIP 10 : 921 kg

Met het organiseren en zwemmen van de King Of The Rivers – Rotterdam kwam in 2008 een grote droom van mij uit en om dit met iedereen te vieren schonken wij van 2008-2010 elk jaar 921 kg (het totale gewicht van de eerste groep deelnemers) voedsel aan de voedselbank. Wij willen namelijk dat niet alleen jong, fit, rijk en gezond mee kan profiteren van de King Of The Rivers – Rotterdam maar dat ook minder rijk bedeelde daarvan mee kunnen profiteren.

Nu mag ik dit jaar niet meer mee zwemmen, nu gaat het Prinsendiner niet meer door en zouden wij geen 921 kg voedsel meer schenken aan de voedselbank. Ik heb daar spijt van en daarom wil ik jullie vragen elk zo’n 6 kg “niet bederfelijk” voedsel mee te nemen naar de King Of The Rivers – Rotterdam. Dit zal dan geschonken worden aan de voedselbank.

Tip 11 : Kijkvoer

De zaterdag avond nog wat verplichte kijkvoer.

Om de laatste zwemmers nog even over te halen (1:03)
King Of The Rivers – Rotterdam kan je vergelijken met Manhattan…
http://youtu.be/xe7NXZVRCkw

Het binnenhalen van de laatste zwemmer is inmiddels een traditie (1:25 na 0:45 minuut)
… en dan springen alle mede zwemmers het water in om je binnen te halen
http://youtu.be/6whDYzTZp1E

de King Of The Rivers – Rotterdam is een kadotje (0:43)
King Of The Rivers – Rotterdam is meer dan …
http://youtu.be/ozgIIf6I3jY

Uit de oude doos (1:33)
Vooral veel meters maken …
http://youtu.be/LFXs3AoLjOk

Tip 12 : Volhouden

Zondag sommige voor het eerst, sommige al weer voor de vierde keer de King Of The Rivers – Rotterdam zwemmen en de belangrijkste tip die ik namens mij en alle andere wil geven is VOLHOUDEN. Het eerste jaar hebben wij allemaal enorm gestreden tussen het Antwerpse Hoofd en de Willemsbrug omdat wij toen een kwartier te vroeg waren gestart en als een pijl op landinwaarts stromend vloed water tegen de stroom in zwommen om bij Antwerpse Hoofd toen we terug moesten in het restant van het landinwaarts stromende vloed water terecht kwamen. De zwemmers van het eerste jaar kunnen zich dit nog goed herinneren. Edward bijvoorbeeld zwom die dag zeker 5-6 minuten op een plaats. Hij kwam niet vooruit.

Hou zondag verder rekening met soms plaatselijke tegenstroom van 40-100 m. en denk dan niet gelijk oh god dit kan ik niet. Want zoals de meeste op de Esch al hebben ervaren is de rivier heel wisselvallig en kan je de ene minuut tegen de stroom in zwemmen en de andere minuut mee hebben. Kortom, hou vol en geef niet op. Bestudeer verder goed de Tijden en Stroming tabellen op http://www.rondjenoordereiland.nl/zwemmen/tc.htm zodat je weet WAAR en WANNEER je mee en/of tegen stroming kunt verwachten. Als je nu echt stil komt te vallen ga dan naar de kant en hou de kade goed in de gaten. Je kunt dan stenen gaan tellen om te zien of je nog voor uitgaat en beter in een rechte lijn blijven zwemmen. Als je 40-50 meter van de kant gaat zwemmen zal je merken dat de kans op zig zaggen aanmerkelijk groter wordt.

De kou training van afgelopen dagen zijn overigens tot vrijdag a.s. verlengd. Dus jullie zijn allemaal om 18:00 van harte welkom om met mij een aantal baantjes te zwemmen op de Esch. De kou zal onze grootste vijand worden a.s. zondag. Smeer je daarom goed in met ijerzalf, vaseline of iets soortgelijks.

TIP 13 : Kantjesloper

LET OP! Foutje in handboek zwemmers en hun kantjeslopers hoeven pas om 17:00 in het Hulstkampgebouw te zijn voor de veiligheidsbriefing, omkleden, etc. Maar hou zondagochtend alstublieft je gsm in de gaten want pas 12 uur van te voren weten wij precies hoe laat we kunnen starten. Dat kan namelijk best een half uur eerder of later zijn.

Wees de komende dagen extra lief voor je kantjesloper. Hij of zij zal op zondag van start tot finish:
– jou droge kleding (slippers, badjas, handdoek, etc) dragen en je helpen aan te kleden als je tussentijd uit het water moet gaan.
– jou in de gaten houden en in het geval dat jou wat overkomt direct het telefoonnummer op zijn polsbandje van onze veiligheidscoördinator op de kant bellen.
– jou op de foto’s zet als jij de golven van de Maas trotseert, iemand in de armen zwemt of naar de toeschouwers op de brug zwaait.
– jou nummer bij je doorkomst halverwege (1,5 km punt) doorgeeft aan onze veiligheidsman / vrouw op de kade voor de tijdregistratie.
– jou een flesje sportdrank toewerpen als je dorst hebt. LET OP! dit mag alleen halverwege (1,5 km punt) en hiervoor zwem je naar de kant zonder andere zwemmers te hinderen en de sportdrank mag natuurlijk niet in het water achterblijven. Voorzichtig terugwerpen dus.
– jou naam scanderen, uitschelden, toeschreeuwen, lofzingen, rappen als het even tegenzit.
– jou begeleiden naar de pers foto voor de Erasmusbrug.
– jou helpen droge kleding aan te doen na de finish.
– jou warme thee (zelf meenemen) of iets te eten of te drinken uit je sporttas aanbieden.
– etc, etc, etc

Verder mag hij als enige op vertoon van het polsbandje op het ponton bij de start en finish en halverwege bij de drankpost buiten de dranghekken komen.

Kortom jou kantjesloper, jou engel maakt het mogelijk dat jij straks onbezorgd kunt genieten van de King Of The Rivers – Rotterdam 2011 en de prachtige foto’s die hij of zij tijdens jou race van je heeft gemaakt.