Oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan door verachtvoudiging leges

Zwemmen voor het goede doel

Oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan door verachtvoudiging leges

July 27, 2021 Uncategorized 0

Persbericht 14 jaar Rotterdam Swim – Oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan door verachtvoudiging leges
Rotterdam, 27 juli 2021

De oudste stadszwemtocht van Nederland dreigt kopje onder te gaan omdat de gemeente Rotterdam de Rotterdam Swim voor de eerste keer in 14 jaar gelijk schaalt met meerdaagse evenementen als de Rotterdamse Kermis (16 april-5 mei), de Ronde van Katendrecht (8-9 mei), het CHIO (1-4 juli), de Nacht van de Kaap (2-5 september) en de Parade (16-26 september).

Leges
In 2020 betaalde de organisatie voor de vergunning van dit prachtige evenement met slechts enkele deelnemers € 250,-. Dit jaar is het evenement aangemerkt als groot evenement en betaald de organisatie dit jaar maar liefst € 2.035,-. Dat is een stijging van 800 procent!

Anderhalf uur
Anders dan de bovenstaande meerdaagse evenementen duurt de Rotterdam Swim, een 3 km zwemtocht rond het Noordereiland in hartje Rotterdam, vanwege de stroming maximaal 1.5 uur. Dat is gemeten vanaf de start van de eerste zwemmer tot de binnenkomst van de laatste zwemmer.

Aantal deelnemers
Verder kunnen sinds 2012 slechts 25 tot 30 zwemmers jaarlijks deelnemen aan de Rotterdam Swim dit vanwege de strenge eisen van de gemeente Rotterdam tav de reddingscapaciteit. De organisatie moet sinds haar vijfjarig jubileum in 2012 nl voor elke deelnemer een goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met voldoende (= 3) gediplomeerde reddingsbrigadebemanning hebben.

Negen jaar
De één op één eis van de gemeente Rotterdam bestaat overigens nu al negen jaar en was het antwoord van de gemeente Rotterdam toen wij voor de extra feestelijk “I Love Rotterdam jubileum editie” met oa. een muzikaal optreden na afloop, een Prinsendiner voor alle bewoners van het Noordereiland en klanten van de voedselbank om 250 startbewijzen vroegen. Dit aantal was afgestemd op de 54 zwemtrappen rond het Noordereiland (5 zwemmers per trap) en de zes uitgebreide veiligheidsringen rondom de zwemmer waaronder de befaamde kantjesloper.

Sponsoring
Naast dat de gemeente ongekend hoge eisen stelt aan de reddingscapaciteit. Heeft de gemeente Rotterdam slechts twee keer in 14 jaar de Rotterdam Swim gesponsord en/of op een andere manier gesteund. De overige jaren hebben wij de Rotterdam Swim grotendeels zelf gefinancierd en hebben wij slechts een enkele keer een bewonersinitiatief subsidie ontvangen. Verder zijn sinds onze jubileumeditie in 2012 een voor een onze sponsoren afgehaakt omdat de Rotterdam Swim vanwege de onevenredige eisen steeds meer moest krimpen. Zo mochten wij vorig jaar niet zwemmen omdat het havenbedrijf weigerde uit te varen en in datzelfde jaar moesten wij de verplichte sportmedische keuring voor deelnemers ouder dan 60 jaar verlagen naar 50 jaar. Verder mogen gehandicapte deelnemers sinds 2016 (de Olympische Spelen van Londen) niet meer deelnemen aan de Rotterdam Swim.

Reddingscapaciteit
Overigens is geld niet het enige probleem, een nog veel groter probleem is de beperkte beschikbaarheid van reddingsboten op de laatste zondag van augustus omdat in juli en augustus de stranden, rivieren, meren en plassen vol liggen met watersportbeoefenaars. Desalniettemin hebben wij dit jaar een record aantal van 6 reddingsboten voor 14 jaar Rotterdam Swim kunnen vastleggen.

Zwemmen voor het goede doel
Overigens vragen deelnemers aan de Rotterdam Swim jaarlijks aandacht voor schoon water in de grootste haven van Europa en zwemmen sinds 2008 elk jaar voor een of meerdere van de volgende goede doelen:
– 2008-2021 Wereldwaterdag (deelnemers halen geld op voor de jaarlijkse wereldwaterdag rivier schoonmaak)
– 2008-2020 Wereldgehandicaptendag (deelnemers haalden geld op voor jaarlijkse wereldgehandicaptendag)
– 2008-2017 Voedselbank Nederland (10 jaar 921 kg voedsel geschonken aan de voedselbank)
– 2012-2014 KWF Kankerbestrijding (deelnemers haalden geld op vanwege het overlijden van Jos van Loon aan kanker)

Wereldwaterdag
Volgend jaar maken wij ivm het vijftienjarig jubileum van de Rotterdam Swim en 90 jaar afsluitdijk en daarmee het ontstaan van de 12e provincie Flevoland in elke Nederlandse provincie een rivier schoon. Kijk op www.wereldwaterdag.nl/twaalf-provincien voor meer informatie over deze en onze andere rivierschoonmaakactie in binnen- en buitenland.

info:
Stichting Aquarius
Erik van Loon
+316 3 826 5666