Water kwaliteit

Zwemmen voor het goede doel

De water kwaliteit van de Nieuwe Maas is vandaag de dag prima. Het rivierwater stroomt schoner dan ooit de afgelopen twintig tot dertig jaar vanuit Rotterdam weer de Noordzee in. De Nieuwe Maas, de levensader van Rotterdam, wordt door de jarenlange inspanning van de Europese Unie, haar politici, wetenschappers, ondernemers, journalisten, burgers, etc in ondermeer Frankrijk, België en Nederland bovendien momenteel beschouwd als een van de schoonste en gezondste geïndustrialiseerde rivieren van Europa. De rivier leeft echt weer. Overal wordt er weer gezwommen, gevist en gevaren. Stranden, parken en visplaatsen rijzen weer overal op aan de 1.000 km lange kades van de Maas.

Trainen
Let tijdens u trainingen voor de Rotterdam Swim echter goed op de volgende signalen. Elk lichaam is anders en waar de een al bij de minste geringste bacterie al uitslag krijgt is een ander door gewenning zo goed als immuun geworden. Alhoewel wij nog nooit problemen hebben gehad rondom deelname aan de Rotterdam Swim raden wij al onze deelnemers verder aan om tenminste 5 keer in open water trainen en de reactie daarop in de gaten te houden alvorens u deelneemt aan onze open water zwemevenementen.

Signalen
– Zwemmersjeuk: harde, intens jeukende bultjes die meestal na een dag vanzelf weer verdwijnen. Oorzaak is een door eenden verspreide larve die in de huid dringt.
– Oorontsteking: jeuk, vocht en pijn in het oor. Oorzaak is een bacterie die van nature in het water voorkomt. Mensen met afweerstoornissen en diabetici zijn extra gevoelig.
– Maag- en darmklachten: braken, diarree, koorts wat wel een week kan duren. Oorzaak is het lozen van rioolwater of mest of veel te veel zwemmers op een klein oppervlak met een lage waterstand.
– Ziekte van Weill: griep en hoge koorts en mogelijk aantasting van de nieren en lever. Meteen naar de dokter. Oorzaak is de urine van ratten, die via ingeslikt water of wondjes in het lichaam terechtkomt.
– Blauwalg: hoofdpijn, jeukende ogen, maagklachten. Oorzaak is de cyanobacterie die gifstoffen afgeeft. Te herkennen aan een drijvende blauwgroene laag op het water.
– Botulisme: heftige vorm van voedselvergiftiging. Klachten aan de dokter voorleggen. Oorzaak is een bacterie die vissen en vogels doodt. Gifstoffen uit die kadavers kunnen mensen ziek maken. Nooit in de buurt van dode vissen of vogels zwemmen.

Rotterdam Swim
Zwemmen rond het Noordereiland in Rotterdam kent mede door de stroming nauwelijks medische gevaren. Wel moet u goed opletten op de stroming.

Heilige grond
Trainen rond het Noordereiland raden wij dan ook ten strengste af. Wij beschouwen het water rond het Noordereiland als heilige grond waar wij slechts een keer per jaar onder vergunning van de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf mogen zwemmen en wij vragen u dit te respecteren.