Welkom

Zwemmen voor het goede doel

Het is eigenlijk ongelofelijk dat u dit nu leest. Pas in November 2007, toen ik voor de derde keer op rij een I Will Win zelfportret langs de route van de NY City Marathon onthulde, borrelde bij mij voor de eerste keer het idee op om ook eens onder bruggen door te zwemmen in plaats van er telkens maar overheen te rennen. Al snel kwam ik erachter dat men al jaren een Rondje Manhattan (the Manhattan Marathon Swim) van maar liefst 46 km zwemt.

Gezien mijn snelheid van 2 à 3 km per uur en de tijdslimiet van 9 uur op het Rondje Manhattan, had ik het al bijna uit mijn gedachte verbannen totdat ik half januari over de Maasboulevard rende en in één oogopslag langs beide zijden van het Noordereiland kon kijken. Het uitzicht was fenomenaal en het Rondje Noordereiland, 3 km lang, was geboren. Elke stap die ik sindsdien zette stond in het teken van het Rondje Noordereiland.

Nu, ruim een half jaar later, gaan wij op 27 juli 2008 voor de eerste keer in de geschiedenis rond het Noordereiland zwemmen. Maar zoals je weet ging het niet zonder slag of stoot. Want ondanks onze strenge veiligheidsmaatregelen waaronder een verplichte medische keuring, drie maanden verplichte trainingen, vier voorbereidende wedstrijden, zes reddingsduikers, acht leden van de reddingsbrigade, twaalf kajakers/kanoërs, twee EHBO’ers en 24 ordehandhavers werd onze vergunningsaanvraag in eerste instantie afgewezen. Wij hebben dan ook als leeuwen moeten vechten om het Rondje Noordereiland van de grond te krijgen. De publicaties achterin dit handboek zijn daarvan de getuigen.

Het is echter niet voor niks geweest want Rotterdam is, naar ik hoop, nu een jaarlijks terugkerend evenement rijker. Dit keer geen snelle bolides over de Coolsingel of vliegtuigen onder de Erasmusbrug door, maar 12 Rotterdamse helden die op de laatste zondag van juli de golven van de Maas gaan trotseren. Met als belangrijkste doel om aan de huidige en toekomstige generaties jaarlijks aandacht te vragen voor het grootste en meest succesvolle Europese meerjaren milieu project uit de geschiedenis, zoals u kunt lezen in het belangrijke Hoofdstuk 8 Milieu.

Tenslotte, het Rondje Noordereiland heeft alles in zich om in de komende jaren uit te groeien tot het grootste open water zwem evenement van Europa. De omstandigheden zijn voortreffelijk; de rivier is schoner dan ooit, de 3 km is een populaire afstand, het decor (de bruggen en de skyline) is prachtig en het water is eind juli heerlijk warm.

Geen woorden maar daden,

Tot volgend jaar,   Erik Van Loon
Stichting Aquarius – King Of The Rivers – Rotterdam