24 minuten

24 minuten

De jubileumeditie mag niet doorgaan omdat het Havenbedrijf Rotterdam 8,5 week voor 15 jaar Rotterdam Swim met de nieuwe regel kwam dat wij niet op daglicht mogen zwemmen. Althans dat is wat feitelijk aan de hand is. De deelnemers zouden dit jaar om 19:00 starten. De eerste deelnemer zou dan naar verwachting rond 19:35 binnen zijn, de meeste rond 19:50 en slechts een enkeling doet er langer dan een uur over. Uit ervaring weten wij dat de zwakste deelnemer er elk jaar zo'n 75 minuten over doet. Oftewel, hij of zij finisht rond 20:15. Op de laatste zondag van augustus gaat de zon rond 20:38 onder. Kortom iedereen is al ruim voor zonsondergang binnen. 

Stromingsprognose 2022

2013 de laatste paar deelnemers finishen na zonsondergang

Duisternis

Overigens is het niet zo maar in een keer donker. Zoals wij allemaal wel weten kan je zeker nog 30 tot 35 minuten na de zonsondergang zonder kunstlicht kleuren, contrast en diepte onderscheiden. Zie ook onderstaande foto's van 9 augustus j.l. 

21:18 (Zonsondergang)

21:28

21:38

21:48

Hoeveel minuten dan wel?

Toch heb ik nog geprobeerd om alle veiligheidspartijen, muzikanten, koks, docenten en vrijwilligers die bij ons jubileumfeest met een diner, een muziekoptreden, diverse workshops, aquarobics en het natuurlijk de Rotterdam Swim zelf waren betrokken naar een andere dag te krijgen. Alleen wil de gemeente Rotterdam ons, tot op heden, niet vertellen hoeveel minuten dan wel veilig zouden zijn. Zonder te weten of we nu 30, 45, 60, 90, 120 of 240 minuten zouden moeten aanhouden, had het voor ons geen enkele zin om naar een nieuwe datum uit te kijken. Toch lieten wij direct na het eerste dienstenoverleg op 22 juni jl drie nieuwe data uitrekenen in afwachting van hun antwoord hoeveel minuten er minimaal tussen de laatste deelnemer en zonsondergang zou moeten zitten. Voor het laten uitrekenen van de stromingsprognoses ben ik afhankelijk van hetzelfde Havenbedrijf Rotterdam omdat het om hele ingewikkelde berekeningen gaat die gemiddeld 3 dagen duren. 

Andere datum

Een andere datum was 8,5 week voor 15 jaar Rotterdam Swim sowiezo lastig omdat allereerst twee grote evenementen in Rotterdam op een dag niet zijn toegestaan en omdat wij dan de meeste deelnemers zouden verliezen en weer helemaal opnieuw deelnemers maar ook een nieuwe / andere reddingsbrigade, sport medisch team , rescue divers en kano en kayakkers zouden moeten werven en trainen. Op 28 maart hadden wij bijna 100 vrijwilligers klaar staan voor het jubileumfeest en de Rotterdam Swim zelf. Het was voor vele erg lastig op een andere dag te komen vanwege vakantie of andere verplichten. Hoeveel minuten dan wel?