Rie Mastenbroek Trofee

De Rie Mastenbroek Trofee is vernoemd naar de Rotterdamse zwemster Rie Mastenbroek (1919 – 2003). Rie Mastenbroek wordt alom geacht als de belangrijkste Nederlandse zwemster ooit. In 1936 won deze Rotterdamse zwemster op 17 jarige leeftijd als eerste vrouw ter wereld drie gouden en een zilveren medaille op één Olympische Spelen. Daarnaast trainde zij voor deze Olympische Spelen veelvuldig op de Nieuwe Maas.

Aan deze ongelofelijke prestatie zullen miljoenen zwemliefhebbers over de hele wereld jaarlijks worden herinnerd als wij de Rie Mastenbroek Aanmoedigingstrofee uitreiken aan een zwemmer met een bijzonder verhaal. Wij kennen geen prijzengeld.

Winnaars van de Rie Mastenbroek Trofee:

2008: Karin Stein

Deze fantastische zwemster uit Vlaardingen heeft over de hele wereld prijzen gewonnen. Karin Stein heeft in Rotterdam de Rie Mastenbroek Trofee gewonnen vanwege haar inzet om andere zwemmers beter te maken.

2009: Willem Philipsen

Deze zwemmer uit Rotterdam heeft samen met zijn buddy Arno Zuur het Halve King Of The Rivers – Rotterdam gezwommen. Willem Philipsen is halfzijdig verlamd en de sportieve prestatie van Willem Philipsen om met slechts een functionerend been en arm de King Of The Rivers – Rotterdam te zwemmen is ongelofelijk.

2010: Marja van Roon

Marja van Roon heeft na twee jaar trainen in weer en wind de King Of The Rivers – Rotterdam 2010 met haar buddy Sybe Edens de King Of The Rivers – Rotterdam succesvol gezwommen. Met haar aanwezig, roze koeken en enthousiasme is zij de terechte winnares van de Rie Mastenbroek Trofee 2010. In 2010 schonk Marja van Roon haar prijzengeld aan Live Build voor de renovatie van een waterproject in Tinto, Kameroen.

2011: Daan Glorie

Daan Glorie is een geweldig zwemmer en zet als student van de Johan Cruijff University zich in voor gehandicapten. Op 17 maart 2012 organiseert hij in het Ronald Mc Donald Centre, Amsterdam samen met leden van Zwemvereniging het Y een zwemclinic voor gehandicapten.

2012: gecancelled

2013: Charlotte Beijer

Charlotte zwom samen met haar begeleider Karin Smid als jongste deelneemster ooit de Rotterdam Swim. Charlotte was nog maar 12 jaar toen zij rond de Rotterdam Swim zwom.

2014: gecancelled

2015: Ron van Werkhooven

Een half jaar voor de Rotterdam Swim onderging Ron een hernia operatie. Toch heeft hij deelgenomen aan de Rotterdam Swim. Zijn doorzettingsvermogen is geweldig.

2016: Koen en Elisa Stapelbroek

Voor de tweede keer zwom Koen Stapelbroek mee. Dit jaar zwom hij samen met zijn dochter Elisa. Samen trotseerden zij de golven van de Maas.

2017: Kathleen Bennich

Deze in Zweden woonachtige Rotterdamse zwom voor het tweede jaar op rij de Rotterdam Swim. Vanwege haar betrokkenheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben wij besloten om de Rie Mastenbroek Trofee aan haar toe te kennen. 

2018: Team Femke en Anita

Femke en Anita namen als team deel aan de Rotterdam Swim. Helaas moest Anita al vrij snel opgeven waardoor Femke uiteindelijk een groot deel van de Rotterdam Swim alleen moest zwemmen. Femke heeft deze aanmoedigingstrofee gewonnen omdat ze tot het laatst bij Anita bleef.

2019

2020 Gecanceld vanwege gebrek aan boten Havenbedrijf Rotterdam

2021 Thomas Stegink
Het enthousiasme van Thomas werkte aanstekelijk. Ondanks dat wij in 2021 van de gemeente Rotterdam maar 30 deelnemers mochten laten starten maakte hij in zijn eentje het toch weer de moeite waard.