FAQ
Veiligheid
1. Hoe staat de organisatie garant voor de veiligheid van de deelnemers?
Stichting Aquarius houd in haar veiligheidsplan rekening met veiligheid op het water en op de kade. De veiligheid op het water ligt in handen van de veiligheidscoordinator Water die aan het hoofd staat van tien Rescue Divers van Duikhuis en 25 kano’ers en kayakkers. Bij de kano’ers kunnen de deelnemers indien nodig uitrusten en/of wat eten/drinken. De Rescue Divers komen pas in aktie als een deelnemer kopje onder dreigt te gaan.Onder elke situatie moeten de deelnemers de aanwijzingen van de veiligheidscoordinator Water opvolgen. Indien deze aanwijzingen niet worden opgevolgd volgt onmiddelijke diskwalificatie. Verder zal op de wedstrijdboot een baanarts aanwezig zijn, die indien nodig medische hulp kan verlenen.
2. Hoe staat de organisatie garant voor de veiligheid van de toeschouwers?
Voor de veiligheid op het land (het Noordereiland) wordt zorg gedragen door de reddingsbrigade. Zij halen toeschouwers indien nodig direct uit het water. Zwemmen rond het Noordereiland is tijdens de Rotterdam Swim alleen voor de deelnemers aan de Rotterdam Swim toegestaan. De 300 dranghekken en de ordehandhavers op de kade zullen dit ook ontmoedigen. Verder is de EHBO aanwezig op het eiland om indien nodig eerste hulp aan toeschouwers te geven.
3. Hoe ben ik in het water herkenbaar?
Deelnemers aan de Rotterdam Swim moeten zelf zorgen voor hun zichtbaarheid.
4. Startnummer
Het startnummer wordt bij elke deelnemers door de organisatie op de linker- en rechterbovenarm goed zichtbaar aangebracht. Dit nummer krijgt u alleen als u startgerechtigd bent. U bent pas startgerechtigd als u voldoende sponsorgeld voor het goede doel waar u voor zwemt heeft ingezameld, u waiver ingevuld heeft en met een kantjesloper aan de start verschijnt.
5. Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?
Om goed voorbereid te zijn op lange afstand zwemmen in Open Water is het zaak om ruim van te voren te starten met trainen. Voor sommige dient dit al een jaar van te voren te zijn. In de wintermaanden kunt u het beste trainen in een zwembad en afhankelijk van de watertemperatuur buiten met of zonder wetsuit. Onderdeel van deze zwemtraining is namelijk gewenning aan de temperatuur. De temperatuur eind juli varieert tussen de 18 en 21 graden celsius.
6. Worden er eisen gesteld aan de zwemkleding?
Ja, Stichting Aquarius is een klassieke wedstrijd en hanteert strenge kledingeisen:
- Het is voor heren uitsluitend toegestaan om in een zwembroek zonder pijpen te zwemmen en de broek mag niet hoger komen dan de navel.
- Vrouwen hebben de keus uit een badpak (zonder pijpen of schouderstukken) of een zwembroek met bijpassende bikini.
Het is uitdrukkelijk niet toegestaan om met een wetsuit of ander lichaambedekkende kleding te zwemmen. Verder mogen er geen reclameuitingen groter dan 5 cm op het lichaam of de zwemkleding gedragen worden.
7. Zijn hulpmiddelen toegestaan
Hulpmiddelen zoals wetsuits, drivers, zwembandjes, flippers en andere hulpmiddelen zijn met uitzondering van een badmuts en zwembril niet toegestaan. Deelnemers met een beperking die starten in de G groep mogen wel hulpmiddelen gebruiken.