Actie

27 augustus 12:00 - 21:00

kom op de laatste zondag van augustus naar 16 jaar Rotterdam Swim en neem je zwemspullen mee want 

zwemmen in Rotterdam moet mogelijk blijven

en daarom organiseren wij dit jaar het
WK Droogzwemmen tbv

schoon water, gehandicapten en
behoud van de oudste stadszwemtocht van Europa!

De Rotterdam Swim - de oudste stadszwemtocht van Europa met jaarlijks deelnemers uit binnen- en buitenland - mag van de gemeente Rotterdam ook dit jaar weer niet doorgaan. In 2022 werd besloten dat wij niet overdag zouden mochten zwemmen. Dit omdat na de laatste zwemmer de zon zou ondergaan.  

Zonsondergang
Nu is daar niks nieuws aan tenslotte ging de zon ook in de voorgaande 14 editie na de laatste zwemmer onder. In 2022 zouden wij maar liefst 24 minuten voor zonsondergang klaar zijn. Ondanks dat je in 24 minuten met de trein in Amsterdam bent en dat het na zonsondergang nog zeker 35 minuten duurt voordat je echt geen diepte, contrast en kleur kunt zien vanwege de langzaam ondergane zon, was dit toch echt de enige reden dat men onze 7e vergunningsaanvraag voor de jubilieumeditie 15 jaar Rotterdam Swim in 2022 afwees. 

Niet overdag zwemmen
Kortom, we mochten in 2022 niet overdag (van 19.00 tot 20.15) zwemmen van de gemeente Rotterdam omdat om 20.39 de zon onder zou gaan. Wel zouden wij op de laatste zondag van augustus in het donker voor zonsopgang van 06.35 tot 07.50 mogen zwemmen.  

7 vergunningsaanvragen
Vorig jaar had ik 7 vergunningsaanvragen nodig om op de allereerste vergadering te horen dat wij de jubileumeditie/feest niet zouden mogen zwemmen/vieren.  In 2023 deed ik twee pogingen en die werden telkens in de kiem gesmoord. Vanwege hartklachten in 2022 heb ik dit jaar het na twee pogingen maar opgegeven. 

Jubileumfeest 16 jaar Rotterdam Swim
Het was allemaal zo heftig vorig jaar dat toen ook het jubileumfeest niet doorgegaan is. Dit jaar organiseer ik alsnog het jubilieumfeest en ik hoop dat jullie allemaal komen. 

WK Droogzwemmen
Het hoogtepunt van 16 jaar Rotterdam Swim zal het WK Droogzwemmen zijn. Het is gratis maar neem echter wel voldoende geld mee want alhoewel droogzwemmen 99% van de tijd op het droge plaats vindt starten en finishen wij in de rivier. 

Goede doelen

Met de Rotterdam Swim wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor schoon water in de grootste haven van Europa. Al blijft het niet alleen bij woorden want sinds de oprichting kunnen deelnemer elk jaar kiezen voor welk goede doel ze willen zwemmen. Sinds sinds 2008 jaarlijks voor de Wereld Water Dag of de Wereld Gehandicapten Dag en van 2008 tot 2017 ook voor de Voedselbank Nederland  en van 2012 tot 2013 ook voor KWF Kankerbestrijding. Het is nu hoogst onwaarschijnlijk of 15 jaar Wereld Water Dag en 15 jaar Wereld Gehandicapten Dag door kan gaan.

Uniek in Europa

Door de gunstige ligging van Rotterdam tov de Noordzee kan je in in Rotterdam twee keer per dag rond het Noordereiland op min of meer stilstaand water tegen de 1.233 km lange rivier de Rijn op kunnen zwemmen. Het is de enige plek in Europa waar dit kan.  

Kom demonstreren

Wat veel mensen niet weten is dat de gemeente Rotterdam er elk jaar alles aan doet om dit prachtige zwemfestijn te verbieden. Zo moeten wij sinds 2012 elk jaar wel onze advocaat inschakelen om de jaarlijkse zwemtocht rond het Noordereiland door te kunnen laten gaan. Verder moeten wij sinds 2012 voor elke deelnemer een zitplaats hebben op een boot en is deze eis in 2018 vanwege ons tienjarig jubileum nog eens fors aangescherpt en sindsdien moeten wij voor elke deelnemer een goed gekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met voldoende gediplomeerd reddingspersoneel hebben.  Verder betalen wij sinds 2021 voor 75 minuten zwemmen evenveel leges (gemeente belastingen) als bijvoorbeeld de Rotterdamse Kermis (21 dagen), de Parade (9 dagen) en de Ropa Run (5 dagen). Daarmee is de Rotterdam Swim eigenlijk wel onbetaalbaar geworden voor de meeste zwemmers. 

Steun de jubileumeditie 16 jaar Rotterdam Swim en koop een picknicktafel.