stilstaand water

Wij zwemmen elk jaar op stilstaand water en daarbij laat ik het nooit aan de wetenschap alleen over. Want een foutje in een computermodel is snel gemaakt. Daarom maak ik altijd 24 en 12 uur van te voren een testswim om te kijken of de prognose wel juist is. Zo zat de stromingsprognose er de afgelopen 15 jaar drie keer naast en waren wij een keer zelfs genoodzaakt om maar liefst een uur eerder te starten dan de prognose ons voorspelde.

Stromingsprognose

Testswim

Volgens de stromingsprognose hierboven zie je dat tussen 19:10 en 19:40 de Koningshaven (daar waar de Koniginnebrug en de Hef overheen loopt) zo goed als stil staat. Rond 19:40 moeten alle zwemmers dan ook door de Koningshaven zijn. Daarna krijgt nl de rivier weer de overhand en brengt het alle deelnemers terug naar de start en de finish. Rond 19:40 starten wij ook de Halve Rotterdam Swim volledig met de stroom mee.

Overigens ga je die stroming tot 21.00 niet of nauwelijks voelen. Pas bij 1 m. per seconde en hoger ga je de stroming merken maar dan zijn de deelnemers allang binnen. Al 15 jaar doet de langzaamste deelnemer er zo'n 75 minuten over. +/- 40 minuten op de heen weg en +/- 35 minuten op de terug weg. In 2022 zou de eerste deelnemer rond +/- 19:00 te water gaan en de laatste deelnemer zou rond 20:15 uit het water komen.

Kortom, wij zwemmen bijna volledig op stilstaand water. Toch blijft het Havenbedrijf Rotterdam erbij dat onze goed getrainde deelnemers kunnen afdrijven!!!!