Aanvraag 15 Jaar Rotterdam Swim

Aanmelding 15 jaar Rotterdam Swim op 30 augustus 2021 

Op 30 augustus 2021, één dag na 14 jaar Rotterdam Swim en één dag voor de "deadline" (zie ook onze tijdlijn in aanvragen en afwijzingen), meldde Erik Van Loon de jubileumeditie 15e jaar Rotterdam Swim telefonisch aan bij Rotterdam Festivals. De keuze voor een A (klein) of B (groot) evenement stelde hij in overleg met Rotterdam Festivals uit omdat hij de evaluatie van 14 jaar Rotterdam Swim op 6 oktober 2021 wilde afwachten. Tenslotte zit niemand te wachten op onnodig werk! 

Evaluatie 6 oktober 

Wij hoopten dat de gemeente Rotterdam ons weer als een kleinschalig A evenement zoals in de eerste 13 jaar wilde indelen maar ondanks een positieve evaluatie haalden wij bakzeil. De gemeente Rotterdam bleef erbij dat wij met 75 minuten en max 30 deelnemers een meerdaags grootstedelijk evenement zijn. Hierdoor moesten wij in 2021 € 2.042 ipv € 245 betalen. Dit is een stijging van 800%

Alles uit de kast

Kort na het overleg gebeurde er echter iets merkwaardigs. De voorzitter stelde mij nl de volgende vragen waarop ik antwoordde:
Voorzitter: "Erik, weet jij al waar je volgend jaar 15 jaar Rotterdam Swim gaat organiseren?"
Ik: "In Rotterdam natuurlijk!!!"
Voorzitter:  "Maar waar in Rotterdam?"
Ik: "Rond het Noordereiland".
Voorzitter: "Nah dan ben je daar nu te laat voor"
Ik: "Hoezo?"
Voorzitter: "Omdat je dat voor 1 september had moeten melden"
Ik: "Dat heb ik allang telefonisch gedaan. Wij wilden alleen nog even de evaluatie afwachten."
Snel daarna verbrak ik gepikeerd de zoomverbinding. Het was voor mij wel weer duidelijk dat de gemeente Rotterdam weer alles uit de kast zou halen om de Rotterdam Swim tegen te houden en zo geschiedde!

Rotterdam Festivals

Direct na de evaluatie op 6 oktober belde ik Rotterdam Festivals met de medemelding dat mijn aanmelding voor 15 jaar Rotterdam Swim op 30 augustus jl wederom als een grootstedelijk meerdaags evenement  behandeld zou moeten worden en/of zij nog meer informatie van mij nodig hadden. Tot mijn grote verbazing, herhaalde mijn contactpersoon bij Rotterdam Festivals min of meer de woorden van de voorzitter: "daar ben je nu helaas te laat voor". Hier was duidelijk spraken van een opzetje! 

Je bent een leugenaar

Toen ik verwees naar mijn telefonische aanmelding op 30 augustus werd ik tot overmaat van ramp nog als leugenaar weggezet. Men vond dat zij ons inziens geen respijt hadden gegeven. Dit terwijl uit alle communicatie per telefoon, sms en email het tegendeel blijkt. Uit totale verbijstering zei ik dat het te belachelijk voor woorden is dat midden in de Corona de soep zo heet gegeten wordt. Een paar maanden later ging Nederland voor de derde keer in lockdown. Uiteindelijk heb ik voor de zekerheid diezelfde dag ons nog maar een keer aangemeld door een of ander online formulier in te vullen en op 1 november (3 weken later) kreeg ik de eerste afwijzing.

Aanmeldingen/Aanvragen

Uiteindelijk heb ik 15 jaar Rotterdam Swim tenminste 7 keer op allerlei manieren aangemeld en telkens werd de aanvraag afgewezen. Vervolgens heb ik verschillende brieven naar de fractievoorzitters gestuurd, hebben de burgemeester en drie wethouders namens mij vragen gesteld maar zelfs naar de wethouders werd niet geluisterd. Uiteindelijk wist de vierde wethouder die ik contacteerde ons weer aan tafel te krijgen. 

297 dagen later

Uiteindelijk zaten wij op 22 juni, exact 297 dagen na onze eerste aanmelding op 30 augustus 2021, met de gemeente Rotterdam om tafel. Ook al hadden wij deze uitputtingsslag na bijna 300 dagen gewonnen, ik wist dat het nog lang geen gelopen race zou zijn en dat ze het mij nog heel erg moeilijk zouden maken. Ik had mij dan ook op van alles voorbereid. Maar dat het Havenbedrijf Rotterdam 8,5 week voor 15 jaar Rotterdam Swim met de nieuwe regel kwam dat wij niet meer op daglicht mogen zwemmen, daar had ik natuurlijk geen rekeningen mee gehouden. Ik had het simpelweg niet voor mogelijk gehouden dat wij feitelijk niet meer overdag zouden mogen zwemmen. 

24 minuten

De deelnemers zouden dit jaar om 19:00 starten. De eerste deelnemer zou dan naar verwachting rond 19:35 binnen zijn, de meeste rond 19:50 en slechts een enkeling doet er langer dan een uur over. Uit ervaring weten wij dat de laatste deelnemer elk jaar er zo'n 75 minuten over doet. Kortom, hij of zij finisht rond 20:15. Op de laatste zondag van augustus gaat de zon rond 20:38 onder. Kortom wij zwemmen volledig overdag, in daglicht.

Stromingsprognose 2022

2013 de laatste paar deelnemers finishen na zonsondergang

Havenbedrijf Rotterdam

Het grootste havenbedrijf van Europa had 8,5 week voor 15 jaar Rotterdam Swim ook kunnen zeggen. Nah Erik, het is op de valreep, maar wij hebben er volste vertrouwen dat jij ook deze editie weer tot een goed einde zal brengen en mede gezien het feestprogramma gaan wij ervoor. Maak je daar maar geen zorgen over!

Duisternis

Bovendien, zoals wij allemaal wel weten kan je zeker nog 30 tot 35 minuten na de zonsondergang zonder kunstlicht kleuren, contrast en diepte onderscheiden. Zie ook onderstaande foto's. Al is het goed om te herhalen dat wij dit jaar zeker nog 24 minuten weg zouden blijven van zonsondergang danwel invallende duisternis. 

9 augustus 21:18 (Zonsondergang)

9 augustus 21:28

9 augustus 21:38

9 augustus 21:48

Hoeveel minuten dan wel?

Toch heb ik nog geprobeerd om alle veiligheidspartijen, muzikanten, koks, docenten en vrijwilligers die bij ons jubileumfeest met een diner, een muziekoptreden, diverse workshops, aquarobics en het natuurlijk de Rotterdam Swim zelf waren betrokken naar een andere dag te krijgen. Alleen wil de gemeente Rotterdam ons, tot op heden, niet vertellen hoeveel minuten dan wel veilig zouden zijn. Zonder te weten of we nu 30, 45, 60, 90, 120 of 240 minuten zouden moeten aanhouden, had het voor ons geen enkele zin om naar een nieuwe datum uit te kijken. Toch lieten wij direct na het eerste dienstenoverleg op 22 juni jl drie nieuwe data uitrekenen in afwachting van hun antwoord hoeveel minuten er minimaal tussen de laatste deelnemer en zonsondergang zou moeten zitten. Voor het laten uitrekenen van de stromingsprognoses ben ik afhankelijk van hetzelfde Havenbedrijf Rotterdam omdat het om hele ingewikkelde berekeningen gaat die gemiddeld 3 dagen duren. 

Andere datum

Een andere datum was 8,5 week voor 15 jaar Rotterdam Swim sowiezo lastig omdat allereerst twee grote evenementen in Rotterdam op een dag niet zijn toegestaan en omdat wij dan de meeste deelnemers zouden verliezen en weer helemaal opnieuw deelnemers maar ook een nieuwe / andere reddingsbrigade, sport medisch team , rescue divers en kano en kayakkers zouden moeten werven en trainen. Op 28 maart hadden wij bijna 100 vrijwilligers klaar staan voor het jubileumfeest en de Rotterdam Swim zelf. Het was voor vele erg lastig op een andere dag te komen vanwege vakantie of andere verplichten.