Ode AAN HET water

De race, Ode Aan Het Water, is een 10 km lange roeitocht die ter gelegenheid van 15 jaar Rotterdam Swim voor de eerste keer in de geschiedenis zal worden gehouden. 

Route
Deelnemers gaan bij het Zalmhuis te water en varen dan met de stroom mee onder de Brienenoordbrug en ten hoogte van Tropicana varen zij het Boerengat in en via de Haringvliet, Oude Haven en de Wijnhaven varen de schepen dan naar het Noordereiland om daar voorafgaand aan 15 jaar Rotterdam Swim een ode te brengen aan het water.

Huldiging
Op het altijd zonovergoten Prinsenhoofd worden alle boten en roeiers in goed Rotterdams accent bij naam genoemd, ontvangen en tot Koning en Koninginnen van de Maas gehuldigd. Met de tocht wordt aandacht gevraagd voor schoon water in de grootste kunstmatige haven van Europa. 

Protest
Tijdens Ode Aan Het Water wordt het motorvaarverkeer stil gelegd in de binnenstad (Boerengat, Haringvliet, Oude Haven en Wijnhaven)! Het enige wat je hoort, is het dolenthousiaste publiek op de kades en de roeispanen van de boten die weerkaatsen tegen de gevels van de imposante gebouwen aan weerszijden van de route. Een imposant, kleurrijk, doldwaas geheel. Wat volgens de kenners kan uitgroeien tot een groter, mooier en belangrijker protest voor schoon water dan de Rotterdam Swim zelf.