een op een zitplaatseis

Een-op-een zitplaatseis

Ondanks onze uitgebreide veiligheidsmaatregelen mogen wij sinds 2012 (5e editie) de 50 zwemtrappen rond het Noordereiland en de jaarlijks tientallen kano en kayaks niet meetellen. Ook de snelle rib van het sport medisch team, de snelle rib van de reddingsduikers, de bezemboot, de wedstrijdboot, de persboot, de publieksboot en de verplichte kantjeslopers tellen niet mee als reddingscapaciteit. De enige eis die de gemeente Rotterdam stelt is dat wij voor elke deelnemer één goedgekeurde zitplaats op een gecertificeerde reddingsboot met ten minste drie gediplomeerde reddingsbrigade deelnemers hebben. Dit is bovendien na de leges a € 70,- pp. de op een na duurste kostenpost met € 60,- pp.

Reddingsprocedure

De reddingsprocedure is even idioot als de een-op-een zitplaatseis. Zo mogen deelnemers niet op eigen kracht naar een van de 50 zwemtrappen zwemmen en moeten deelnemers die gered willen worden op de plaats blijven watertrappelen totdat de reddingsbrigade hen uit het water haalt. Dit ondanks dat alle deelnemers op max. 25 meter van de zwemtrappen aan de kades van het Noordereiland zwemmen. Ook bij een calamiteit mogen de deelnemers niet naar de kant zwemmen en moeten zij geheel tegen de natuur in op de plaats blijven totdat de reddingsbrigade ze een voor een uit het water hebben gehaald. Dit verklaart ook de absurde een op een zitplaats eis!

Versoepeling

Tijdens het eerste dienstenoverleg van 16 juni 2021 dacht ik even dat men voor het eerst de een-op-een zitplaatseis in 9 jaar zou versoepelen. Dat wij eindelijk weer de 50 zwemtrappen, de +/- 30 boten (de bezemboot, de kano en kayaks, de wedstrijdboot, de persboot, de snelle rib met Erasmus Sportmedisch team, de snelle rib met de rescue divers, etc), de kantjeslopers in combinatie met al onze andere veiligheidsmaatregelen mochten mee laten tellen in de reddingscapaciteit. Helaas werd op het tweede dienstenoverleg van 14 juli 2021 (zie hieronder) weer pijnlijk duidelijk dat wij niet hoefden te rekenen op versoepelingen (lees: meer deelnemers). Op basis van het toen beschikbare aantal reddingsboten mocht ik dat jaar 25 deelnemers laten starten. Gelukkig heb ik toen nog op het nippertje een reddingsboot van het 45 km verderop liggende Hellevoetssluis kunnen regelen. Ook voor 15 Jaar Rotterdam Swim was de een-op-een zitplaasteis van kracht.