Veiligheid

De Rotterdam Swim kent strenge veiligheidsmaatregelen voor zowel deelnemers als ook toeschouwers. Van de Rotterdam Swim wordt altijd gekscherend gezegd wat jullie op een dag doen doet de rest van Nederland een heel jaar mee!

KANTJESLOPERS: Alle deelnemers aan de Rotterdam Swim zijn verplicht met een kantjesloper van minstens 18 jaar aan de start te verschijnen. Hij of zij volgt zijn of haar zwemmers van start tot finish en staat in direct contact met de veiligheidscoördinator.

KLEDING: De Rotterdam Swim kent strenge kledingrichtlijnen. Zo is reclame en zijn wetsuits en andere hulpmiddelen zoals flippers, zwemboei, etc met uitzondering van badmuts en bril niet toegestaan. Gehandicapten daarentegen mogen wel gebruik maken van allerlei hulpmiddelen.

WAIVER: Deelnemers aan de Rotterdam Swim dienen een waiver te ondertekenen.

SPORTMEDISCHE KEURING: Deelnemers ouder dan 60 jaar dienen een sport medische keuring te ondergaan.

GEFASEERDE START: Verder kent de Rotterdam Swim een gefaseerde start. Elke deelnemers wordt op basis van zijn of haar zwemsnelheid ingedeeld in een bepaalde start groep. De langzaamste groep eerst en vervolgens start elke minuut een snellere groep. Door deze gefaseerde start krijgen de langzaamste deelnemers max. 10 minuten extra tijd om tegen de stroom in te zwemmen. Bovendien voorkomen wij daarmee dat zwemmers bij de start op elkaar springen of met ellebogen, handen, benen, voeten, etc elkaar in een overvol deelnemersveld raken. De meeste ongelukken bij Open Water Zwemmen gebeuren namelijk bij de start.

VEILIGHEIDSRINGEN:

Rondom de Rotterdam Swim hebben wij 6 veiligheidsringen om de veiligheid van zowel de deelnemers als ook de toeschouwers te garanderen.

Veiligheidsring 1: KAJAK, KANO

De deelnemers aan de Rotterdam Swim worden door kano- en/of kajakvaarders begeleid. In 2022 naar verwachting 15 boten. Elke startgroep krijgt een of meerder kano- of kajakvaarder mee. Deelnemers die vermoeidheid zijn, kramp krijgen en/of voeding willen krijgen assistentie van onze zeer ervaren kajakkers en kanoërs.

Veiligheidsring 2: RESCUE DIVERS

Op elke 50 deelnemers varen er Rescue Divers op het water mee. In 2022 2 boten. Deze Rescue Divers kunnen EHBO op en onder water geven. De Rescue Divers varen in snelle rubbere speedboten op grotere afstand van de deelnemers maar kunnen in geval van nood razendsnel ingrijpen.

Veiligheidsring 3: SPORT MEDISCHE TEAM

Op elke 100 deelnemers hebben wij een sport medische arts met een of meerder assistenten. In 2022 1 arts en 2 assistenten. Zij kunnen bij medische problemen direct de noodzakelijke actie ondernemen.

TOESCHOUWERS:

Veiligheidsring 4: REDDINGSBRIGADE

De reddingsbrigade richt zich voornamelijk op de toeschouwers. In 2022 6 boten. Zij zullen toeschouwers die om wat voor reden dan ook ter water raken meten uit het water halen.

Veiligheidsring 5 : ORDEHANDHAVERS

Op de kant begeleiden ordehandhavers de toeschouwers. Zij ontmoedigen toeschouwers op de kant het water in te duiken en informeren toeschouwers over de gevaren van open water zwemmen.

Veiligheidsring 6 : EHBO

Op de kant begeleiden EHBO’s de toeschouwers. Zij geven eerste hulp aan toeschouwers bij ongelukken.